Vesivuoto keittiössä voi yllättää koska vain. Kodinkoneiden putkistot ovat erityisen herkkiä vaurioille ja tämän vuoksi niitä on hyvä seurata. Tämän sain kokea myös Hämeenlinnassa asuva asiakkaamme Matti, joka heräsi yöllä, kun tuntemattomasta numerosta soitettiin. Unisena hän sulki puhelimen ja päätti jatkaa uniaan, kunnes hetken päästä puhelin soi jälleen. Tämän lisäksi oli tullut tekstiviesti. Hetken epäröinnin jälkeen Matti vastasi puhelimeen, jolloin toisessa päässä koneääni kehotti tarkistamaan keittiön allaskaapin tilanteen.

”Main-IoT Vuotovahti, jonka olemassaolon olin jo lähes unohtanut, se siellä soitteli ja ilmoitti vesivuodosta keittiössä.”

 

Vuotovahti tuo lisäturvaa mahdollisen vesivuodon varalle

 

Matti oli ostanut omakotitalon Hämeenlinnasta ja uuden kodin keittiö haluttiin remontoida oman maun ja tarpeiden mukaiseksi. Tässä vaiheessa päätettiin ottaa kantaa myös mahdollisiin vesivuotoihin keittiössä ja kartoitettiin erilaisia vaihtoehtoja. Remontin yhteydessä asennettiin lattian suojaksi muovimatto, jonka reunat käännettiin seinille. Tämä toimi ensisijaisena kosteus- ja vuotoeristeenä.

Markkinoilla olevista vuotohälyttimistä Matti oli kuullut aikaisemminkin, mutta Tampereen Alihankintamessuilla mielenkiinto Main-IoT Vuotovahtia kohtaan heräsi siinä määrin, että kokeilunhalu sen toimivuudesta heräsi ja hän päätti ostaa laitteen.

 

Vuotovahdin käyttöönotto on helppoa

 

Kotiin päästyään Matti rekisteröi Vuotovahtiin tarvittavat tiedot, eli lisäsi puhelinnumeron ja nimesi kohteen, johon vuotovahti asennetaan. Tämä kävi helposti. Laite ohjasi jokaisen vaiheen eteenpäin niin, että rekisteröinti ei vaatinut omaa osaamista. Vuotovahti päätettiin asettaa keittiön allaskaappiin mahdollisten putkiliitosvuotojen varalta. Ajatuksena oli myös, että mikäli astianpesukone vuotaa, niin vuotovahti havaitsee myös siitä tulevan vesivuodon.  

”Siellä se on nyt ollut pari vuotta ihan hiljaa ja lähestulkoon unohdettuna, kunnes tämä yöllinen hälytys tapahtui. Nousin ylös ja tarkistin allaskaapin lattian. Huomasin, että lattialle oli hieman tippunut vettä. Ei onneksi paljon, mutta siinä määrin, että ajan kanssa kosteus olisi voinut aiheuttaa haittoja.”

 

Kovat pakkaset altistivat vesivahingoille

 

”Vuoto tapahtui talvella kovien pakkasten aikaan. Olimme illalla saunoneet sekä pesseet ja kuivaneet pyykkejä. Tästä johtuen ilmanvaihdon kondensiovettä oli päässyt jonkin verran muodostumaan ja puutteellisesti tehty kondenssivesiputken viemäriliitäntä aiheutti tämän pienimuotoisen vahingon.”

Onneksi nyt selvittiin suuremmilta vahingoilta. Tapaus antoi kuitenkin aihetta ajatella, mitä olisi voinut tapahtua ajan kanssa, mikäli vuotoa ei olisi havaittu lainkaan. Allaskaapin lattialle kun ei yleensä tule tarkemmin katsottua.  Vuotovahdin hyöty ja tehokkuus ilmeneekin yleensä vasta vahingon tapahduttua.  Yksikin varhaisessa vaiheessa todettu vesivuoto on kiinteistönomistajan etu ja silloin vuotovahti on maksanut itsenä jo moninkertaisesti takaisin.

Matti kertoi, että vuotovahdista hyötyvät myös vakuutusyhtiöt, kun nämä välttyvät suurilta korvauskustannuksilta. Hän päättikin ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöönsä ja kysyä, mikä on heidän kantaansa vuotovahdin olemassaolosta. Vakuutusyhtiöt voivat mm antaa alennusta vakuutusmaksuun. Mikäli voidaan todeta, että vuotovahti on selkeästi estänyt isompien vesivaurioiden syntymisen, voi vakuutusyhtiö poistaa omavastuun kokonaan.