Kun Tampereella sijaitsevan, 1970-luvulla rakennetun asuinkerrostalon putket ja sähköt saneerattiin, uusiin käyttövesilinjoihin haluttiin toimintavarmat ja luotettavat vuotovahdit ennaltaehkäisemään kosteusvaurioita ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Kohteen LVIS-suunnittelun tehnyt Sitowise valitsi ratkaisuksi suomalaisen Xortecin suunnittelemat ja valmistamat Main-IoT vuotovahdit.

– Päädyimme Main-IoT-vuotovahtiin käytännöllisyyden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Kun vertasimme perinteisiä menetelmiä ja uutta teknologiaa, tämä oli mielestämme järkevin ratkaisu, Sitowisen projekti-insinööri Lari Varis kertoo.

Vuotovahti asennettiin kaikkiin kiinteistön 25 keittiöön. Sensori sijaitsee vuotovesikaukalon pohjalla ja itse laite kiinnitetään suojaan katseilta keittiönkaapin seinäpintaan. IoT-verkkoteknologian ansiosta vuotovahti ei ole välittömässä yhteydessä internetiin, joten siinä on erittäin korkea tietoturva. Uuden teknologian ansiosta kiinteistöön ei myöskään tarvitse erillisiä kaapelointeja vuotovahteja varten.

– Asennus oli helppoa ja nopeaa, eivätkä laitteet tarvitse erillistä huoltoa. Pitkäikäinen paristo takaa huolettoman käytön vähintään 10 vuodeksi, Varis sanoo.

Huomaamaton ja edullinen lisäturva kiinteistöjen etävalvontaan

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 36 000 vesivahinkoa ja asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksiin käytetään arvion mukaan jopa 400 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen rajaaminen on tärkeä osa kiinteistöjen riskienhallintaa, joten vuotovahtiin kannattaa suhtautua samoin kuin palovaroittimeen. Jos vesivahinko tapahtuu kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja sitä ei huomata ajoissa, vesi ehtii valua läpi talon ja imeytyä rakenteisiin. Kustannukset kasvavat silloin eksponentiaalisesti.

– Vesivuodon sattuessa hälytykset ohjautuvat suoraan kiinteistönhuoltoon, jolloin tiedetään heti, missä asunnossa vahinko on tapahtunut. Laite reagoi myös kondension aiheuttamaan kosteuteen, Lari Varis kertoo.

Toimintavarmuuden ohella Varis on tyytyväinen myös Xortecin asiantuntemukseen ja palveluun.

– Yhteistyö on ollut erinomaisen hyvää niin suunnittelun kuin urakan aikana. Xortec muun muassa auttoi kohteen sähköurakoitsijaa hälytyksien ohjauksessa ja opasti kiinteistönhuollolle vuotovahdin toimintaperiaatteet paikan päällä, Varis summaa. Sitowise tekee myös kohteen urakoinnin valvonnan.