Case: Sitowise – Älykkäät Main-IoT vuotovahdit ehkäisevät kosteusvaurioita asuinkerrostalossa

Kun Tampereella sijaitsevan, 1970-luvulla rakennetun asuinkerrostalon putket ja sähköt saneerattiin, uusiin käyttövesilinjoihin haluttiin toimintavarmat ja luotettavat vuotovahdit ennaltaehkäisemään kosteusvaurioita ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Kohteen LVIS-suunnittelun tehnyt Sitowise valitsi ratkaisuksi suomalaisen Xortecin suunnittelemat ja valmistamat Main-IoT vuotovahdit.

– Päädyimme Main-IoT-vuotovahtiin käytännöllisyyden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Kun vertasimme perinteisiä menetelmiä ja uutta teknologiaa, tämä oli mielestämme järkevin ratkaisu, Sitowisen projekti-insinööri Lari Varis kertoo.

Vuotovahti asennettiin kaikkiin kiinteistön 25 keittiöön. Sensori sijaitsee vuotovesikaukalon pohjalla ja itse laite kiinnitetään suojaan katseilta keittiönkaapin seinäpintaan. IoT-verkkoteknologian ansiosta vuotovahti ei ole välittömässä yhteydessä internetiin, joten siinä on erittäin korkea tietoturva. Uuden teknologian ansiosta kiinteistöön ei myöskään tarvitse erillisiä kaapelointeja vuotovahteja varten.

– Asennus oli helppoa ja nopeaa, eivätkä laitteet tarvitse erillistä huoltoa. Pitkäikäinen paristo takaa huolettoman käytön vähintään 10 vuodeksi, Varis sanoo.

Huomaamaton ja edullinen lisäturva kiinteistöjen etävalvontaan

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 36 000 vesivahinkoa ja asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjauksiin käytetään arvion mukaan jopa 400 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen rajaaminen on tärkeä osa kiinteistöjen riskienhallintaa, joten vuotovahtiin kannattaa suhtautua samoin kuin palovaroittimeen. Jos vesivahinko tapahtuu kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja sitä ei huomata ajoissa, vesi ehtii valua läpi talon ja imeytyä rakenteisiin. Kustannukset kasvavat silloin eksponentiaalisesti.

– Vesivuodon sattuessa hälytykset ohjautuvat suoraan kiinteistönhuoltoon, jolloin tiedetään heti, missä asunnossa vahinko on tapahtunut. Laite reagoi myös kondension aiheuttamaan kosteuteen, Lari Varis kertoo.

Toimintavarmuuden ohella Varis on tyytyväinen myös Xortecin asiantuntemukseen ja palveluun.

– Yhteistyö on ollut erinomaisen hyvää niin suunnittelun kuin urakan aikana. Xortec muun muassa auttoi kohteen sähköurakoitsijaa hälytyksien ohjauksessa ja opasti kiinteistönhuollolle vuotovahdin toimintaperiaatteet paikan päällä, Varis summaa. Sitowise tekee myös kohteen urakoinnin valvonnan.

Lue myös nämä

Putkiston jäätyminen pakkasilla: kuinka vuotovahti turvaa omakotitalosi vesivahingoilta

Suomen talviolosuhteissa omakotitalojen putkistot ovat alttiina pakkasen vaikutuksille, ja jäätymisestä aiheutuvat vahingot voivat olla merkittäviä. Tämän vuoksi on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin varmistaakseen, etteivät putket jäädy kovilla pakkasilla. Lisäksi on syytä olla valppaana, kun sää lauhtuu, sillä tämäkin voi aiheuttaa putkisto-ongelmia. Omakotitalon putkien suojaaminen pakkaselta ja äkillisiltä lämpötilanvaihteluilta on tärkeä osa talon kunnossapitoa. Riittävä eristys ja

Read More »

Case: Original Sokos Hotel Ilves – Main-IoT-vuotovahdit auttavat paikantamaan putkivuodot

Tampereella sijaitseva Original Sokos Hotel Ilves on ikoninen maamerkki, joka on ollut osa kaupungin siluettia jo vuosia. Vuonna 2021 hotellissa tehtiin mittava uudistus, jonka tarkoituksena oli parantaa asiakaskokemusta ja modernisoida tiloja. Uudistuksen yhteydessä nähtiin myös tarpeelliseksi asentaa vuotovahdit tarkkailemaan putkistoliitosten mahdollisia vesivuotoja. Putkivuotojen nopea havaitseminen säästää korjauskustannuksissa Putkivuodot voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja kiinteistöille ja johtaa

Read More »

Case: Ressun peruskoulu – Tilankäytön hallintaa älykkäästi

Xortec oli mukana Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa, jonka toteutusaika oli 1.9.2017 – 30.11.2020. Hankkeen tavoitteena oli opetusteknologia-alan yritysten liiketoiminnan kehittäminen yhteiskehittämisen ja kokeilutoiminnan kautta sekä digitaalisten ja fyysisten oppimisympäristöjen kehittäminen kaupungeissa. Hankkeen aikana kehitettiin ratkaisuja ja järjestettiin kokeiluja mm. digitaalisten työkalujen, VR- ja AR-teknologioiden, koulutus- ja oppimisanalytiikan, fyysisten oppimisympäristöjen sekä tuote- ja palvelukehitysympäristöjen tiimoilta. Tilankäytön

Read More »