Case: Raksystemsin KotiApp – Sähköinen huoltokirja kodin kunnossapidon avuksi

KotiApp-sovellus on Raksystems Insinööritoimisto Oy:n suunnittelema kodin sähköinen huoltokirja, joka toimii näppäränä kodin kunnossapidon apurina. Sovellukseen voi tallentaa kaikki kodin tärkeät asiakirjat, kuten sopimukset, kuitit, värikoodit, yhteystiedot ja vaikkapa polttimoiden tarkemmat tiedot. Sovellus myös muistuttaa tärkeistä kodin huoltotoimenpiteistä, kuten rännien puhdistuksista sekä salaojien ja ilmanvaihtojärjestelmien tarkastuksista.

Raksystemsin tietohallintojohtaja Mika Pyrhönen kertoo, että perinteisesti kodin huoltokansio annetaan uuteen kotiin muuton yhteydessä. Kansio jää kuitenkin helposti päivittämättä ja kirjahyllyyn pölyttymään. Sen sijaan sähköinen huoltokirja KotiApp kulkee helposti mukana kännykässä, jolloin ajantasainen tieto on aina käsillä ja tietojen päivittäminen on vaivatonta.

Main-Iot vuotovahti integroitui KotiAppiin

vuotovahti toimintaperiaateKotiApp hyödyntää Main-IoT -vuotovahdin rajapintaa, jolloin käyttäjät pystyvät tilaamaan ja käyttämään Main-IoT -vuotovahtia kätevästi KotiAppin kautta. Xortec Oy:n Suomessa suunniteltu ja valmistettu etähälyttävä vuotovahti tunnistaa anturinsa avulla esimerkiksi astianpesukoneen alle ilmaantuvan kosteuden. Kosteuden havaittuaan, vuotovahti lähettää hälytyksen matkapuhelimeen. Näin tilanteeseen pystytään reagoimaan myös silloin, kun kukaan ei ole kotona.

Vuotovahti löytyy sovelluksen KotiAnturit-linkin takaa. Vuotovahdin voi tilata joko yhdellä tai kahdella anturilla varustettuna. Kahden anturin vuotovahti on kätevä silloin, kun kodissa on vaikkapa kaksi vierekkäistä laitetta, joissa on vesivuotovahingon mahdollisuus. Tällaisia kohteita kodeissa ovat esimerkiksi tiskiallas ja astianpesukone. Kun Main-IoT -vuotovahdin tilaus on tehty KotiAppin kautta, postitetaan laite asiakkaalle parissa päivässä. Sovelluksen käyttäjille vuotovahti tarjotaan alennettuun hintaan.

Main-IoT -vuotovahdin kuluttajaystävällisyys ratkaisi

Katso video vuotovahdin käyttöönotosta

Mika Pyrhönen kertoo, että erilaisten anturilaitteiden ominaisuuksia vertailtaessa, Xortecin valmistama Main-IoT -vuotovahti nousi esille laitteen kuluttajaystävällisyyden vuoksi. – ”Raksystemsillä on yrityksille suunnattuja IoT sisäilma-antureita ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. KotiApp-sovelluksen kohderyhmänä on kuitenkin kuluttaja-asiakkaat, joiden tarpeet tulee ottaa huomioon eri tavalla kuin yritysten. Kuluttajille suunnattujen laitteiden tulee olla yksinkertaisia käyttää ja hinnat järkevällä tasolla”, Pyrhönen summaa.

Vuotovahti on helppo asentaa ja edullinen käyttää. Laite toimii kahdella pitkäkestoisella paristolla, jotka ovat valmiiksi asennettu paikalleen. Käyttäjän tulee ainoastaan rekisteröidä vuotovahti itselleen ja asentaa laite sopivalle paikalle. Tämän jälkeen vuotovahti on käyttövalmis. Laite toimii maailmanlaajuisessa Sigfox IoT-verkossa. Verkkoon kytketyt laitteet ovat yhteydessä suoraan internetiin ilman ylimääräisiä teknisiä välikerroksia.  Tämä parantaa verkon luotettavuutta ja tietoturvaa. Suomessa verkon toiminnasta vastaa Connected Finland Oy.

Yhteistyö on sujunut hyvin

Mika Pyrhönen kertoo, että yhteistyö Xortecin kanssa on sujunut hyvin ja työtilanteen mukaan joustoa on löytynyt.
– ”Sovellusympäristön kehittäminen sopivien toiminnallisuuksien löytämiseksi on vaatinut tiivistä yhteistyötä.  Kun olemme tarvinneet muutoksia, niin asiat ovat edenneet hyvin Xortecin päässä. Haasteitakin kehitystyössä on ollut matkassa mukana, mutta niihin on aina reagoitu nopeasti ja löydetty ratkaisu. Molemminpuolista yhteistyötä ja luottamusta on löytynyt niin teknisellä kuin käytännön tasolla. Jatkossa, ottamalla mukaan muita radiotekniikoita on mahdollisuus saada vieläkin kattavampi kuuluvuusalue ja tavoittaa ihmisiä laajemmin. Tällöin laitteita voidaan hyödyntää entistä paremmin myös esimerkiksi loma-asunnoissa ja veneissä”, Pyrhönen päättää.

KotiApp auttaa kiinteistöjen kunnossapidossa

Pyrhönen kertoo, että Raksystemsillä tehdään töitä sen eteen, että omakotiasujat huolehtivat ja ylläpitävät kiinteistöjään. Säännöllinen huolto sekä määräaikaistarkastukset ovat tärkeitä. Kiinteistöjen riittävä kunnossapito on kansallisomaisuuden suojelua. Anturilaitteiden valikoimaa on tarkoitus lisätä KotiAppin tarjontaan tulevaisuudessa, jolloin esimerkiksi sisäilman omavalvonta voi olla kuluttajille mahdollista. Saatujen tietojen avulla pystytään optimoimaan sopivat ilmanlaadun tasot ja ehkäisemään esimerkiksi homekasvuston syntymistä. Laitteiden avulla voidaan mitata mm. huoneiston lämpötilaa, hiilidioksidipitoisuutta ja kosteutta. Saatujen mittaustulosten perusteella tilanteeseen voidaan reagoida, kun mennään riskialueella. -Näin kodeista saadaan entistäkin turvallisempia ja terveellisempiä asua.

Lue myös nämä

Putkiston jäätyminen pakkasilla: kuinka vuotovahti turvaa omakotitalosi vesivahingoilta

Suomen talviolosuhteissa omakotitalojen putkistot ovat alttiina pakkasen vaikutuksille, ja jäätymisestä aiheutuvat vahingot voivat olla merkittäviä. Tämän vuoksi on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin varmistaakseen, etteivät putket jäädy kovilla pakkasilla. Lisäksi on syytä olla valppaana, kun sää lauhtuu, sillä tämäkin voi aiheuttaa putkisto-ongelmia. Omakotitalon putkien suojaaminen pakkaselta ja äkillisiltä lämpötilanvaihteluilta on tärkeä osa talon kunnossapitoa. Riittävä eristys ja

Read More »

Case: Original Sokos Hotel Ilves – Main-IoT-vuotovahdit auttavat paikantamaan putkivuodot

Tampereella sijaitseva Original Sokos Hotel Ilves on ikoninen maamerkki, joka on ollut osa kaupungin siluettia jo vuosia. Vuonna 2021 hotellissa tehtiin mittava uudistus, jonka tarkoituksena oli parantaa asiakaskokemusta ja modernisoida tiloja. Uudistuksen yhteydessä nähtiin myös tarpeelliseksi asentaa vuotovahdit tarkkailemaan putkistoliitosten mahdollisia vesivuotoja. Putkivuotojen nopea havaitseminen säästää korjauskustannuksissa Putkivuodot voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja kiinteistöille ja johtaa

Read More »

Case: Ressun peruskoulu – Tilankäytön hallintaa älykkäästi

Xortec oli mukana Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa, jonka toteutusaika oli 1.9.2017 – 30.11.2020. Hankkeen tavoitteena oli opetusteknologia-alan yritysten liiketoiminnan kehittäminen yhteiskehittämisen ja kokeilutoiminnan kautta sekä digitaalisten ja fyysisten oppimisympäristöjen kehittäminen kaupungeissa. Hankkeen aikana kehitettiin ratkaisuja ja järjestettiin kokeiluja mm. digitaalisten työkalujen, VR- ja AR-teknologioiden, koulutus- ja oppimisanalytiikan, fyysisten oppimisympäristöjen sekä tuote- ja palvelukehitysympäristöjen tiimoilta. Tilankäytön

Read More »