Asiakastarina: Kuinka Vuotovahti esti ison vesivahingon

Onneksi nyt selvittiin suuremmilta vesivahingoilta. Alla kuvailtu tapaus antaa aihetta ajatella, kuinka iso vesivahinko olisi tapahtunut, mikäli vuotovahti ei olisi havainnnut vesivuotoa lainkaan. Allaskaapin lattialle kun ei yleensä tule tarkemmin katsottua. Vuotovahdin hyöty ja tehokkuus ilmeneekin yleensä vasta vahingon tapahduttua. Yksikin varhaisessa vaiheessa todettu vesivuoto on kiinteistönomistajan etu ja silloin vuotovahti on maksanut itsenä jo moninkertaisesti takaisin.

Vuotovahti ilmoittaa vesivuodosta kännykkään

Hämeenlinnassa asuva asiakkaamme Matti heräsi yöllä, kun tuntemattomasta numerosta soitettiin. Unisena hän sulki puhelimen ja päätti jatkaa uniaan, kunnes hetken päästä puhelin soi jälleen. Tämän lisäksi oli tullut tekstiviesti. Hetken epäröinnin jälkeen Matti vastasi puhelimeen, jolloin toisessa päässä koneääni kehotti tarkistamaan keittiön allaskaapin tilanteen.

”Main-IoT Vuotovahti, jonka olemassaolon olin jo lähes unohtanut, se siellä soitteli ja ilmoitti vesivuodosta keittiössä.”

Matti oli ostanut omakotitalon Hämeenlinnasta ja uuden kodin keittiö haluttiin remontoida oman maun ja tarpeiden mukaiseksi. Tässä vaiheessa päätettiin ottaa kantaa myös mahdollisiin vesivuotoihin ja kartoitettiin erilaisia vaihtoehtoja. Remontin yhteydessä asennettiin lattian suojaksi muovimatto, jonka reunat käännettiin seinille. Tämä toimi ensisijaisena kosteus- ja vuotoeristeenä.

Markkinoilla olevista vuotohälyttimistä Matti oli kuullut aikaisemminkin, mutta Tampereen Alihankintamessuilla mielenkiinto Main-IoT Vuotovahtia kohtaan heräsi siinä määrin, että kokeilunhalu sen toimivuudesta heräsi ja hän päätti ostaa laitteen.

Vuotovahti on helppo tapa estää vesivahingot

Kotiin päästyään Matti rekisteröi Vuotovahtiin tarvittavat tiedot, eli lisäsi puhelinnumeron ja nimesi kohteen, johon vuotovahti asennetaan. Tämä kävi helposti. Laite ohjasi jokaisen vaiheen eteenpäin niin, että rekisteröinti ei vaatinut omaa osaamista. Vuotovahti päätettiin asettaa keittiön allaskaappiin mahdollisten putkiliitosvuotojen varalta. Ajatuksena oli myös, että mikäli astianpesukone vuotaa, niin vuotovahti havaitsee myös siitä tulevan vesivuodon.  

”Siellä se on nyt ollut pari vuotta ihan hiljaa ja lähestulkoon unohdettuna, kunnes tämä yöllinen hälytys tapahtui. Nousin ylös ja tarkistin allaskaapin lattian. Huomasin, että lattialle oli hieman tippunut vettä. Ei onneksi paljon, mutta siinä määrin, että ajan kanssa kosteus olisi voinut aiheuttaa haittoja.”

”Vesivahinko tapahtui talvella kovien pakkasten aikaan. Olimme illalla saunoneet sekä pesseet ja kuivaneet pyykkejä. Tästä johtuen ilmanvaihdon kondensiovettä oli päässyt jonkin verran muodostumaan ja puutteellisesti tehty kondenssivesiputken viemäriliitäntä aiheutti tämän pienimuotoisen vahingon.”

Vesivahinko on kotivakuutusten yleisin korvausmeno

Matti kertoi, että vuotovahdista hyötyvät myös vakuutusyhtiöt, kun nämä välttyvät suurilta vesivahinkojen aiheuttamilta korvauskustannuksilta. Hän päättikin ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöönsä ja kysyä, mikä on heidän kantansa vuotovahdin olemassaolosta. Vakuutusyhtiöt voivat mm antaa alennusta vakuutusmaksuun. Mikäli voidaan todeta, että vuotovahti on selkeästi estänyt isompien vesivahinkojen syntymisen, voi vakuutusyhtiö poistaa omavastuun kokonaan.

Lue myös nämä

Case: Ressun peruskoulu – Tilankäytön hallintaa älykkäästi

Xortec oli mukana Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa, jonka toteutusaika oli 1.9.2017 – 30.11.2020. Hankkeen tavoitteena oli opetusteknologia-alan yritysten liiketoiminnan kehittäminen yhteiskehittämisen ja kokeilutoiminnan kautta sekä digitaalisten ja fyysisten oppimisympäristöjen kehittäminen kaupungeissa. Hankkeen aikana kehitettiin ratkaisuja ja järjestettiin kokeiluja mm. digitaalisten työkalujen, VR- ja AR-teknologioiden, koulutus- ja oppimisanalytiikan, fyysisten oppimisympäristöjen sekä tuote- ja palvelukehitysympäristöjen tiimoilta. Tilankäytön

Read More »
Kotiapp-sovellus

Case: Raksystemsin KotiApp – Sähköinen huoltokirja kodin kunnossapidon avuksi

KotiApp-sovellus on Raksystems Insinööritoimisto Oy:n suunnittelema kodin sähköinen huoltokirja, joka toimii näppäränä kodin kunnossapidon apurina. Sovellukseen voi tallentaa kaikki kodin tärkeät asiakirjat, kuten sopimukset, kuitit, värikoodit, yhteystiedot ja vaikkapa polttimoiden tarkemmat tiedot. Sovellus myös muistuttaa tärkeistä kodin huoltotoimenpiteistä, kuten rännien puhdistuksista sekä salaojien ja ilmanvaihtojärjestelmien tarkastuksista. Raksystemsin tietohallintojohtaja Mika Pyrhönen kertoo, että perinteisesti kodin huoltokansio

Read More »

Case: Sitowise – Älykkäät Main-IoT vuotovahdit ehkäisevät kosteusvaurioita asuinkerrostalossa

Kun Tampereella sijaitsevan, 1970-luvulla rakennetun asuinkerrostalon putket ja sähköt saneerattiin, uusiin käyttövesilinjoihin haluttiin toimintavarmat ja luotettavat vuotovahdit ennaltaehkäisemään kosteusvaurioita ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Kohteen LVIS-suunnittelun tehnyt Sitowise valitsi ratkaisuksi suomalaisen Xortecin suunnittelemat ja valmistamat Main-IoT vuotovahdit.

Read More »